Omega3 Generelt

Omega3 fettsyrer er en fellesbetegnelse på det vi kaller flerumettede fettsyrer eller essensielle fettsyrer. Kroppen danner begrensede mengde selv og er avhengig av å få tilført Omega3 fettsyrer jevnlig for vedlikehold av flere livsviktige funksjoner. Noen av de viktigste Omega3 fettsyrene er docosaheksaoensyre (DHA) og eicosapentanoensyre (EPA). DHA og EPA er det vi kaller for marine fettsyrer.

Gode kilder til Omega3-fettsyrer er fet fisk, som f.eks. kveite, makrell, laks, sild, ørret, ansjoser og sardiner (hvor fettet er fordelt i hele fisken), linfrø og -olje, og planter som f.eks. kiwi, perilla og tyttebær.

Omega3 har effekter på hjerte- og karlidelser

Mens høyt inntak av "vanlig" fett og kolesterol øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, viser det seg at fiskefett faktisk beskytter mot dette.

Omega3-fettsyre er viktig for blodtrykket, ettersom omega-3-fettsyrer får blodårene til å slappe av. Det advares mot inntak av omega-3-tilskudd i kombinasjon med legemiddelet Marevan.

Omega3-fettsyre blir dessuten omdannet til vesentlige signalstoffer, som kroppen trenger.

Omega3-fettsyre demper betennelse i kroppen. Dersom en har tendens til leddgikt, er Omega3-fettsyre ekstra viktig.

Omega3-fetsyre er viktig for immunforsvaret og for vekst, ettersom omega-3-fettsyre inngår i samtlige nye celler.

Omega3-fettsyre er også viktig for forplantning og særskilt viktig for barn. Det bedrer læreevnen, ettersom hjernen fungerer bedre.

Produkter med omega3 finner du også her